Прочетен: 2822 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 02.12.2018 16:21
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 500 мл прясно мляко
- 50 г прясна мая
- 2 яйца
- 100г майонеза
- 1/2 ч.ч. захар плюс 2 с.л.
- 1 кг брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме в отделен съд маята,1ч.л. захар и 2 с.л. топло мляко.Поставяме на топло за около15-20 мин..Разбиваме яйцата със захарта,добавяме майонезата и разтворената мая.Размесваме всичко и добавяме пресятото брашно.Оставяме тестото на топло,покрито с чиста кърпа.Предупреждавам,че много бързо втасва.Такова майонезно тесто е подходящо за сладки кифли с пълнеж от локум или мармалад.А също и за пирожки със солен пълнеж/яйца,кисели краставички,колбас/.Тук вече можете да развихрите фантазията си!Оформянето е по желание.Аз ги направих по обичайния начин.Разделих тестото на две части.Разточих кори,разделих всяка на осем части,поставих локума и завих на големи кифли.А може да разделите тестото на еднакви топчета и да поставите пълнежа в средата.Ще се получат чудесни питки!След оформянето отново оставаме кифличките на топло до удвояване на обема им.Преди да ги пъхнем във фурната,която предварително сме загряли на 180 градуса,ги намазваме със смес от жълтък,олио и прясно мляко.Добър апетит!